Header Ads

Η σπουδαιότητα του καλού ύπνου


Η ξεκούραση είναι αφετηρία για την επαναφορά της φόρμας. Η αυπνία ή ο άσχημος ύπνος είναι αιτίες για να μην αισθάνεστε καλά όλη την υπόλοιπη μέρα. Όχι μόνο επηρεάζουν τη διάθεση προκαλώντας νευρικότητα, αλλά μπορεί να προκαλέσουν και καρδιαγγειακές και καταθλιπτικές διαταραχές.


Τι πρέπει να γνωρίζετε

Αν αληθεύει οτι ο ύπνος επιβραδύνει τον μεταβολισμό, και κατα συνέπεια καταναλώνουμε λιγότερο (αρκεί ο ύπνος να είναι ήρεμος), όταν κοιμόμαστε ωστόσο ο ύπνος ισοδυναμεί με νηστεία και ο οργανισμός μας θέλει να διατηρήσει σταθερά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα 

(η μοναδική τροφή του εγκεφάλου). Αυτό σημαίνει απορρόφηση λιπαρών απο τον λιπώδη ιστό, που κατευθύνονται στο ήπαρ για να έχουμε ενέργεια.

Πρακτικά 

Επειδή η διατροφή μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο μας, πρέπει να ακολουθούμε τις παρακάτω υποδείξεις: 
  1. Aποφύγετε δείπνο με μεγάλη ποσότητα φαγητού ή πολύ μεγάλες περιόδους νηστείας.
  2. Εάν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε, πιείτε ένα ποτήρι γάλα προτού ξαπλώσετε, γιατί περιέχει πρωτείνες που είναι σε θέση να ερεθίσουν τον εγκέφαλο και να τον ωθήσουν στον ύπνο. 
  3. Μπορείτε να καταναλώσετε κάποια ποσότητα υδατανθράκων (αυγά, φουντούκι, φιστίκια, όσπρια, κρέας και ψάρι) στο δείπνο, που διευκολύνουν τον ύπνο προκαλώντας την έκκριση σεροτονίνης. 
Αποφύγετε το κρασί, το τυρί, τη σοκολάτα, το σπανάκι και το λάχανο, γιατί περιέχουν τυραμίνη, πρόδρομο της ανδρεναλίνης, που διαταράσσει τον ύπνο.

Σημείωση

Η ιδανική διάρκεια ύπνου είναι 8 ώρες το βράδυ. Αλλά αυτό είναι θεωρητικό. Είναι γνωστό ότι πολλά άτομα αποδίδουν καλά και ας έχουν κοιμηθεί λιγότερο ή περισσότερο.
Η νυχτερινή ανάπαυση βοηθά στην επαναφορά των κυτταρικών μηχανισμών, αλλά πρέπει να γίνεται με προσοχή ο ρυθμός και το "βάθος" του ύπνου.


Πηγή: Διατροφή και ενέργεια, Luca Piretta

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.